PRVNÍ NÁKUP S 10% SLEVOU: Registrujte se, zadejte v košíku kód NAKUP10 a 10% sleva na první nákup nad 1000 Kč je vaše! Neplatí na již zlevněné zboží, peněžní dárkové poukazy, RST, 4SR, motorky, skútry a čtyřkolky.
Káva v plechovce s retro etiketou je ideální dárek pro všechny motorkáře. Zlatá střední cesta pro konzumenty, kteří již v kávě ocení trochu ovocnějších tónů. Balení v plechovce s jednocestným ventilem obsahuje 250 gramů zrnkové kávy. Káva je pražená pro espresso.
O kávě
Tato Guatemala je zlatá střední cesta pro konzumenty, kteří již v kávě ocení ovocnější tóny. Káva chutná po mléčné čokoládě, červeném jablku a lískových ořechách. Těšit se můžete na lehce vyšší aciditu a ovocné tóny.
Země původu: Guatemala
Producent: Café Mujeres de Comal
Proces zpracování: Washed
Odrůda: Bourbon, Catuai, Caturra, Pache
Nadmořská výška: 1 400 – 2 000 m. n. m.
Chuťový profil: mléčná čokoláda, červené jablko, lískové ořechy
Způsob zpracování kávy
Po sesbírání a vytřídění se třešně ponoří do velké nádoby s vodou. Zralé plody v kádi s vodou klesnou na dno a na hladinu vyplavou nezralé třešně, kvůli menší husotě nebo třešně, které mají například nějaký defekt. Poté se vyloupe kávové zrnko z dužiny. Je několik způsobů jak lze tento úkon provézt, vždy je ovšem přítomna voda. Vyloupaná zrna obsahují drobné zbytky dužiny, které je nutné odstranit. To se dělá dvěma způsoby. U obou způsobů se zrna nechávají fermentovat, díky čemuž se zbylá dužina sloupne z kávového zrnka. První způsob je fermentace bez přítomnosti vzduchu, tedy ve vodě a nazývá se anaerobní a druhým způsobem je fermentace na vzduchu, neboli aerobní. Takto připravená zrna se následně suší na vlhkost kolem 10 – 12 %. První způsob probíhá na betonových plochách, tzv. patios a druhým způsobem je sušení na „afrických postelích“, což jsou dřevěné konstrukce, propojené textilií. Po vysušení, které trvá zpravidla několik týdnů, dle klimatických podmínek a vlhkosti zrna se odstraní tzv. pergamino, což je tenký obal zeleného zrna a káva je připravená na export.
O regionu, odkud káva pochází
Guatemala se může pochlubit rozmanitými pěstitelskými oblastmi a podmínkami, z nichž pochází skvělá káva. Dnes je tato země ceněna jako producent jedněch z nejchutnějších a nejvyladěnějších šálků na světě. Region Huehuetenango je známý svou malebnou krajinou, horskými masivy a bohatou kulturou původních etnických skupin. Kvalita kávy pěstované v Guatemale se celkově zvyšuje díky rozmanitosti producentů v tomto odvětví. To dokazuje i Mujeres de Comal, což je čistě ženská skupina producentek. Obecně v Guatemale přibývá družstev, která jsou pro tolik drobných pěstitelů stále atraktivnější díky tomu, že často nabízejí zemědělcům financování a další podporu pro zlepšení jejich hospodaření a zpracování. Díky podpoře společnosti COMAL se producentky, které se podílely na projektu Café de Mujeres, zaměřují na zlepšování kvality kávy a environmentální udržitelnost svých farem. Účastní se projektů sdílení hospodářských zvířat, vyrábějí vlastní organická hnojiva, navštěvují semináře o podnikání a finanční gramotnosti a také pravidelně renovují, aby udržely stromy zdravé a produktivní. Káva je pro tyto producentky hlavní tržní plodinou, pěstují však také plodiny pro vlastní potřebu, jako jsou fazole a kukuřice. Vysazují i stromy, aby zachovali biologickou rozmanitost a chránili zásoby podzemní vody, a také různé květiny a rostliny, které lákají včely a zvyšují jejich produkci medu.